Sosekjøtt eller kjøtt i mørke
Alle innlegg Gryter Kjøtt Oppskrifter poteter

Kjøtt i mørke eller sosekjøtt

0 Flares 0 Flares ×

Mange kaller også denne tradisjonelle retten for sosekjøtt. Vekker gode minner hos meg i hvert fall. Ønsker du litt rundere smak på sausen, kan du bytte ut 1 dl kjøttkraft med 1 dl matfløte eller melk. 

4 porsjoner

1 kg bog eller høyrygg av storfe uten ben
2 løk 
4 ss smør
5 ss hvetemel
1 l kjøttkraft
3 gulrøtter
1 laurbærblad (kan sløyfes)
1 ts salt
½ ts pepper
Potetmos:
6 store poteter
2 dl melk
2 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
¼ ts revet muskatnøtt, kan utelates
Pynt: 
1 lite gl. tyttebærsyltetøy
1 neve rosmarin

Skjær kjøtt i store terninger, ca. 4×4 cm. Skrell løkene og skjær dem i skiver.

Varm en vid gryte og ha i smør. Når det bruser, er det klart til å ha i kjøttet. Brun noe av kjøttet slik at det får en jevn, fin farge over det hele. Krydre med litt salt og pepper. Løft det over på en tallerken og fortsett med resten av kjøttet på samme måte. Tilsett litt mer smør om det er nødvendig.

Stek løken myk og gyllen i en gryte. Dryss over hvetemel og la det få steke med et par minutter, da unngår en melsmak.

Spe med kjøttkraften i omganger og rør godt mellom hver gang. Da blir det en jevn og klumpfri saus. Legg det stekte kjøttet og løken over i sausen i gryten sammen med laurbærblad. Legg på lokk, senk varmen og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 2½ time, eller til kjøttet er mørt.

Rens og del gulrøttene i biter og tilsett dem i gryten når det gjenstår ca.½ time. Smak til med salt og pepper.

Server tyttebærsyltetøy til og pynt gjerne med rosmarinkvister på toppen.

Tips!

Tilsett noen dråper sukkerkulør om du ønsker mørkere farge på sausen.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×