Januar – kanskje en litt kjedelig måned hvor det ikke skjer så mye? Snart er det helg og mange av oss er glad i både god mat og godt drikke. Og når det nå er både kaldt og mørkt ute må det være lov å kose seg litt hjemme på sitt eget kjøkken og lage i stand et godt måltid med noe godt i glasset, enten om det er alkoholfritt alternativ eller med alkohol. Selv om mange av oss prøver være litt forsiktig å snu litt på krona, har jeg forsøkt å finne fram til gode råvarer som ikke velter matbudsjettet. I tillegg er det stort sett viner til under 200 kr i glasset. Du får trøste deg med at en flaske på restaurant eller ute på byen, koster 3 – 4 ganger så mye.
Forretten trenger ikke være kostbar, denne kan du lage av det du finner i kjøleskapet av skinkepålegg, osterester fra kjøleskapet, litt rømmerester og kanskje du også har litt grønnsaker og majones liggende. Kanskje du til og med skal ta en titt i fryseren og se om det er noe som har ligget der en stund som du egentlig har glemt du kan lage et gourmetmåltid av. Svinekjøtt er forholdsvis en rimelig råvare, og koteletter er super mat. Du renskjærer kjøttet fri for bein og fett. Da sitter du igjen med rent, sunt kjøtt som er fra ytrefileten på grisen.
Laks er nok den rimeligste fisken du kan handle inn. Kjøp gjerne frossen være og tin den i kjøleskap.
Du kan enkelt lage en smakfull og forholdsvis rimelige 3 retters middag med god drikke om du følger tipsene og oppskriftene mine her.
Ostebakkels med skinkesalat
Disse ostebakkelsene er perfekt som fingermat eller passer godt til tapasbordet, eller så egner de seg godt til forrett, eller bare som en smårett hvis du er litt småsulten, men ikke orker å lage så mye.. Lag dem dagen før og fyll dem med deilig salat like før servering, enklere enn dette blir det knapt.
4 PORSJONER
2½ dl vann
125 g smør
2½ dl hvetemel
3 store egg
100 g , gjerne lagret jarlsberg
SKINKESALAT:
100 g skinke
2 ss purre eller vårløk
1/2 rødløk
1 neve urter – eks. persille, timian, kjørvel
1 dl majones
1 dl crème fraîche eller lettrømme
salt og kvernet pepper
Kok opp smør og vann og ha i alt melet. Rør godt sammen og avkjøl litt.
Spe med ett og ett egg. Rør svært godt mellom hvert egg til en seig røre. Røren skal være så tykk at den holder formen (ikke flyter utover).
Tilsett ost og ha røren i en sprøytepose med stor tupp og sprøyt på fine små roser på et bakeplate med bakepapir. Eller sett røren med skje på plate.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 20-25 minutter. Pass på å holde ovnsdøren lukket under stekingen, for åpner du opp for tidlig kan de falle sammen.
Del skinken i biter , purre, vårløk og rødløk i biter, og bland i finhakkede urter.
Tilsett majones og crème fraîche og bland alt sammen.
Smak til med salt og pepper.
Fyll ostebakkelsen med skinkesalaten.
Tips!
Skinkesalaten kan oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager.
Ostebakkelsene kan stekes kvelden før eller to dager før og fylles med salat like før servering.
Drikkeanbefaling:
Her legger jeg ved en rekke anbefalinger på drikke, de aller fleste vinene er under 200 kr.
Du finner også anbefaling på ALT. Drinks, et alternativ til alkoholholdige drikker. Verdt å teste ut om du ikke allerede er fan. Du finner den i de fleste Meny butikker.
Frédéric Lornet Cremant du Jura Vieilles Vignes Brut
Frankrike, Jura, Crémant du Jura
Kr 229,90
Fine bobler, hint av gjærbakst og hvite blomster på duft og god fruktighet på smak.
Passer godt til aperitiff, svin, fisk og skalldyr,
4651601 Bonterra Chardonnay 2020
USA, California,
Kr 169,90
Ung vin og preget av eple, sitrus og litt tropefrukt, innslag av honning og fat, litt varm ettersmak.
Passer godt til svin, kylling og fisk
Blanc Foussy Crémant de Loire Grande Réserve Brut 2020
Frankrike, Loire, Crémant de Loire
Kr 164,90
Tørr, frisk og fruktig med fine bobler. Passer både til aperitiff, skalldyr, skalldyr og enkle forretter
Svinekoteletter med blåmuggsaus og kokte poteter.
Svinekjøtt er forholdsvis rimelig, og kjøper du koteletter og renskjærer disse fri for bein og fett, får du et mørt og saftig kjøtt.
Vinene som jeg har valgt ut er forholdsvis rimelige. Men det betyr jo ikke at de ikke er gode. Og for isteden for å gå ut på restaurant, hvor vinen gjerne ganges med 3 eller 4 gangern, kan du jo unne deg noe godt i glasset. Det må ikke være alkohol, men gjerne en god eplemos, te med bobler eller alkoholfrie viner, gjerne kjøpt på flaske, passer godt til denne menyen.
4 porsjoner
800 g koteletter av svin
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 neve timian
1-2-3 saus:
250 g sjampinjong
3 ss smør
3 dl fløte
100 g Selbu Blå eller Norzola
2 ss soyasaus
Tilbehør:
1 pk brekkbønner
8 poteter
4 ss tyttebær
8 stilker timian
Renskjær kotelettene fri for bein og fett. Brun dem i 2 minutter på hver side i stekepanna med salt og pepper. Legg på lokk og sett stekepannen til side.
La de stå og trekke i minst 10 minutter. Sett gjerne inn et termometer, de er ferdige når termometeret viser 67 grader.
Skjær soppen i skiver og brun den i litt av smøret. Tilsett fløte, ost i biter og soyasaus. Er sausen for tykk tilsett litt vann.
Kok poteter og legg på skiver med renskåret kjøtt, saus og brekkbønner på tallerkenen.
Pynt med litt timian på toppen om du ønsker
Drikkeanbefaling:
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2019, Australia,
Kr 149,90
Saftig og ungdommelig med god fylde, preg av sødmerike mørke bær, krydder, litt sjokolade og fat.
1000 Stories Chardonnay, USA, California
Kr 179,90
En rund og kremet vin med god fylde, preg av fersken, tropisk frukt, fat og vanilje, litt smør og nøtt.
Passer til Kylling, lyst kjøtt og svin,
Masi Campofiorin 2019, Italia, Veneto,
Kr 184,90
God fylte, litt utviklet med preg av syrlige røde bær og litt rosin, innslag av krydder og fat.
Passer til svin, storfe/storvilt , sau og lam og for deg som liker en passe tung rødvin.
Ch. Tour de Mirambeau
Frankrike, Bordeaux
Kr 169,90
Ren og frisk smak, med tydelige aromaer. Lang og intens, noe saltaktig ettersmak.
Passer til svin, kylling og som aperitiff.
Laksefilet på en seng av risotto
Laks er også en råvare som fortsatt er ganske rimelig. Du må gjerne kjøpe frosne fileter og tine dem i kjøleskapet. Eller kjøpe en filet som jeg har gjort er. Risotto er enkel og rimelig mat som metter godt. Risotto smaker veldig godt og er gøy å lage. Den smørstekte soppen tilfører fantastisk smak til perfekt stekt laks. Ønsker du å benytte torsk eller steinbitt går det også veldig fint. Crème Fraîche gir risottoen det lille ekstra. Har du lyst til å bytte ut Crème Fraîche med kesam eller Crème Fraîche lett, så gjør gjerne det. Godt blir det uansett.
4 porsjoner
4 dl risottoris
2 sjalottløk
4 ss olivenolje
4 dl kyllingbuljong eller kyllingfond
50 g sopp
1 ss smør
50 g parmesan
1 ss smør
3 ss urter etter eget ønske
1 dl Crème Fraîche
Salt og pepper
Stekt laks:
600 g laks,
salt og pepper
2 ss smør
2 ss urter
½ rød chili
revet skall av ½ sitron
Fres finhakket løk og ris lett i olje i en kjele.
Hell over litt og litt kokende kyllingkraft og la risen småkoke mellom hver gang du sper med kraft, kok til den er myk, ca.18 minutter.
Finhakk sopp og stek den lett i smør.
Rør inn parmesan, smør, urter, sopp og crème fraîche.
Smak til med salt og nykvernet pepper.
Stek laksefileten i smør på lav varme.
Dryss over finhakket chili, revet sitronskall, urter. salt og nykvernet pepper.
Anrett risotto og laks pent på tallerkenen og server.
Pynt gjerne med flak av parmesan og revet sitronskall på toppen.
Drikkeanbefaling:
Ch. Sainte Roseline Cru Classé Rosé, Frankrike,
Kr 265,00
Delikat, frisk og rund, god balanse og lang ettersmak.
Passer til aperitiff, skalldyr og fisk.
Bonterra Chardonnay 2020, USA, California,
Kr 169,90,
Ung vin og preget av eple, sitrus og litt tropefrukt, innslag av honning og fat, litt varm ettersmak.
Passer godt til svin, kylling og fisk.
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2020, Australia
Kr 144,90
Lett kremet munnfølelse, frisk frukt og god syre.
Passer til svin, kylling og fisk
Panna Cotta med bringebærsaus med hjerter
Det blir aldri feil med fløyelsmyk panna cotta, en italiensk dessert med fløte og ekte vanilje. Vi topper den med hjemmelaget saus av bringebær. Jeg har fortsatt noen julekaker igjen og det er alltid fint å få spist opp. Det passer alltid godt med noe knasende å tygge på.
4 porsjoner
4 dl kremfløte
1 dl helmelk
90 g sukker
3 pl. gelatin
1 vaniljestang evt. 2 ts vaniljesukker
Bringebærsaus
200 g bringebær friske eller fryst
75 g melis , sukker kan også brukes
1 ss sitronsaft
Panna cotta: Legg gelatinplatene i kaldt vann, og la dem ligge i 10 minutter.
Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene.
Panna cotta med bringebærsaus. bilde i steg
Ha fløte, melk, sukker og vaniljestang i en kjele. Kok opp. Ta kjelen av plata og la den trekke i 10 minutter.
Panna cotta med bringebærsaus. bilde i steg
Du kan også tilsette andre smaker ved å bruke kanelstang eller stjerneanis for eksempel.
Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme væsken. Rør til gelatinen er løst opp, og sil så blandingen. Dette er nå panna cotta, som i neste steg skal stivne.
Panna cotta med bringebærsaus. bilde i steg
Ha panna cotta i pene glass og sett i kjølekapet til de har stivnet. Det tar minst 4 timer, men la dem gjerne stå over natten.
Panna cotta med bringebærsaus. bilde i steg
Dersom du ønsker at panna cottaen skal stivne på skrå i glasset, kan du lene glassene mot noe, så den flytende panna cottaen får renne litt mot siden av glasset, og stivne på den måten.
Bringebærsaus: Ha bær, melis og litt sitronsaft i en bolle. Bruk stavmikser til å mose bærene og blande inn melisen.
Panna cotta med bringebærsaus. bilde i steg
Du kan også mose bærene med gaffel, kjøkkenmaskin eller blender om du ikke har stavmikser.
Topp desserten med noen dråper fløte og ved hjelp av en liten tannpirker eller lignene drar du pinnen gjennom alle på en gang i en sirkel. Da får du de vakre hjertene. Du kan også toppe med frisk bringebærsaus og friske bær. Hakkede nøtter er også godt.
Frisk duft med fruktig med god ettersmak. Passer godt til både aperitiff, skalldyr, fisk og desserter.
Inneholder 5,6 g syre pr liter og 20 g sukker pr. liter.
Cazes Muscat de Rivesaltes ,Frankrike, sterkvin
Kr 269,90
Denne sterkvinen har en duft og smak av frisk og moden tropisk frukt, litchi, og et hint av hvite blomster.
Altkoholfritt alternativ:
ALT Sparkling Organic Chardonnay
Denne vinene er en crisp og forfriskende alkoholfri hvitvin laget med 100% Chardonnay-druer fra sand- og kalkriktjordsmonn i Sør-Spania. Den har en frisk syrlighet, elegante bobler med hint av grønne epler, sitrus og hvite blomster. Denne passer godt til både mat og som aperitiff , og gjerne til fisk, skalldyr, salater, kremete suppe, myk ost og snacks.
● 100% Chardonnay-druer
● Noter av grønne epler, sitrus og hvite blomster
● Kun 2.9 g sukker per 100ml
● Økologisk, vegansk og halal-sertifisert
Veil. pris: 149 kr og finnes i et utvalg matvarebutikker.
ALT Sparkling Organic Rosé
Dette er en frisk og alkoholfri rosevin laget med 100% Tempranillo-druer fra sand- og kalkrikt jordsmonn i Sør-Spania. Frisk syrlighet, elegante bobler og hint av jordbær, vannmelon og urter. Denne passer til både mat og til hygge. God som aperitiff , eller til kyllingretter, laks, salater, pizza, myk ost og snacks.
● 100% Tempranillo-druer
● Duft og hint av jordbær, vannmelon og friske urter
● Kun 4 g sukker per 100ml
● Økologisk, vegansk og halal-sertifisert
Veil. pris: 149 kr og finnes i et utvalg matvarebutikker.
Matstyling: Kristin Jøtun
Foto; Kim Holthe( svinekoteletter og vannbakkels) og Kristin Jøtun har tatt bildet av panna cottaen.