Stifado er en klassisk gresk gryte full av gode middelhavssmaker. Den kan lages med den type kjøtt du har for hånden. Jeg har brukt storfekjøtt i denne oppskriften med lam kan også benyttes. Deilig og god gryte til kjølige dager.
4 – 6 porsjoner
2 kg grytekjøtt av okse, bog
3 ss extra virgin olivenolje
½ dl extra virgin olivenolje
4 båter hvitløk
2 bokser most, hermetisk tomat
4 dl rødvin
4 dl vann
2 ss rødvinseddik
2 kanelstenger
4 laurbærblad
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt
1 ½ ts tørket oregano
¼ ts muskatnøtt
2 ss sukker
16 små sjalottløk
1 – 2 porsjoner pastarør
Skjær kjøttet i terninger, ca. 5 x 5 cm. Brun kjøttet i 3-4 omganger med olje i en skikkelig varm stekepanne. Steker du for mye av kjøttet samtidig, koker du kjøttet istedet for å steke det. Ha bitene over i en romslig gryte etterhvert som de blir ferdige.
Grovhakk hvitløken og tilsett dem i gryten sammen med resten av ingrediensene untatt løken.
La gryten småkoke enten på stekeplaten eller i en forvarmet stekeovn på 125 grader, til kjøttet begynner å bli mørt. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvilket kjøtt du bruker, bog og flatbiff tar lenger tid en ytrefilet og steker, men beregn 3-4 timer.
Skrell løkene og ha dem i gryten. Er de store, del dem i to.
La gryten koke videre til løken er mør. Kok pasta og server det gjerne i gryten eller ved siden av.
Smak til med salt og pepper.