Når skreien strømmer til den nordlige delen av kysten er det på tide å kose seg med tradisjonell skreimølje. Få ting smaker så godt som skrei med rogn og lever.
4 porsjoner
½ kg fersk skrei i skiver
Ca. 1 l vann
300 g lever av skrei
ca 2 dl vann
½ kg rogn av skrei
Ca. ½ l vann
5 ts salt
2 ½ ts eddik
25 hele svarte pepper
Sandefjordsmør:
2 dl fløte
200 g smør
sitronsaft
salt og pepper
4 store gulrøtter
Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, ½ dl pr. liter vann. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp.
Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i 4-5 minutter. Anrett på et varmt fat.
Før leveren kokes må den renses fri for hinner. Leveren kan kokes hel eller i biter, i lite vann tilsatt salt, eddik og pepperkorn.
Kok opp vannet med eddik, salt og krydder. La leveren ligge og trekke i 20 minutter. Vask rognen og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under koking. Legg den i kokende vann tilsatt 1 ss salt pr. liter vann. La den trekke i 20-40 minutter til rognen er ferdig.
Kok opp fløte og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn 200 g smør i små terninger, litt etter litt. Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepper.
Rens og skrell gulrøttene og kok dem møre i lettsaltet vann.
Server fisken med den kokte rognen skåret i skiver, lever, kokte poteter, gulrøtter og sandefjordsmør.